Maximaal resultaat met AWS

03 november (2017)

 

De grote kracht van Amazon Web Services (AWS) is dat het platform schaalbaar is en daarbij alleen de capaciteit in rekening brengt die je daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt de publieke clouddienst zeer aantrekkelijk, maar AWS heeft ontwikkelaars van websites en applicaties nog veel meer te bieden. Is AWS ook voor jou de beste keuze? We nemen in dit blog een aantal van de vele mogelijkheden met je door.

Schaalbaar

We hebben het al gezegd, de schaalbaarheid van het platform maakt AWS voor veel bedrijven en ontwikkelaars interessant. De beschikbare capaciteit kan op ieder gewenst moment (automatisch) worden op- en afgeschaald. Ideaal om zonder, of tegen relatief lage opstartkosten, een project te starten of te testen. De aanschaf van een heel serverpark is niet nodig en ook het stopzetten, wijzigen of uitbreiden van een project is zo gedaan. AWS past zich aan naar de behoefte van de gebruiker, zonder grote investeringen vooraf of hoge maandelijkse kosten. Naast de financiële voordelen is het platform ook nog eens heel divers en voor bijna elke situatie in te zetten en de hoge mate van veiligheid die door AWS is ingebouwd, maken AWS de meest gekozen cloudoplossing op dit moment.

Amazon EC2

Het voor ontwikkelaars van website en applicaties meest interessante onderdeel van AWS is waarschijnlijk Amazon EC2. Deze elastische cloud zorgt voor de rekenkracht voor het uitvoeren van applicaties. Amazon EC2 werkt met zowel Linux als Windows en in principe kan, in combinatie met webservices, elke computertaal gebruikt worden. Er is ook een groot aantal API’s beschikbaar voor PHP, Java, Javascript, Python, Ruby, .NET en mobiele platformen. Indien er geen native API beschikbaar is, kun je gebruik maken van een REST based API. Ook zijn er plugins voor Eclipse, Visual Studio en .NET. Je kunt met Amazon EC2 binnen enkele minuten nieuwe serverinstanties in gebruik nemen, waardoor je ook in uitzonderingssituaties vrijwel geen last hebt van capaciteitsproblemen.

AWS varieert met serverinstanties

Het is met AWS mogelijk verschillende serverinstanties samen te stellen, denk hierbij aan CPU en GPU-belasting, geheugen of opslag. Mocht het door de werkdruk en veranderende requirements nodig zijn, kun je de serverinstanties op elk gewenst moment weer aanpassen. AWS kan hierdoor in zeer uiteenlopende use-cases voorzien: van weinig veeleisende applicaties tot geclusterde omgevingen aan toe.

AWS opslag en databases

AWS heeft een breed aanbod aan opslag en database mogelijkheden. De belangrijkste opslagoptie is Amazon Simple Storage Service (Amazon S3). Er zijn verschillende varianten, met eigen specifieke eigenschappen, ontwikkeld om 99.999999999% durability te leveren en meer dan triljoenen bestanden wereldwijd te schalen. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook Amazon Glacier; een veilige, duurzame en zeer voordelige cloud-opslagdienst voor het archiveren van data en langdurige back-up. Kleine of grote hoeveelheden data kunnen veilig worden opgeslagen voor minder dan € 0,004 per gigabyte per maand.

Op het gebied van databases is de belangrijkste optie Amazon Relational Database Service (Amazon RDS). Amazon RDS biedt een kostenefficiënte en schaalbare capaciteit tijdens het beheren van tijdrovende databasebeheertaken.

Cutting-edge technologie

De mogelijkheden van Amazon Web Services zijn bijna oneindig en moeilijk in één blog samen te vatten. AWS beschikt over netwerkoplossingen, de mogelijkheid om automatisch te schalen en nog veel meer.

Benieuwd wat AWS voor jouw organisatie kan betekenen? Onze consultants nemen de mogelijkheden graag met je door. Neem contact op.

Geschreven door Lizet Beks