Voorkom misbruik met een SSL certificaat

31 mei (2016)

SSL_certificaat

Stel: je verstuurt een brief. Onderweg wordt de brief geopend, gelezen en gewijzigd, nog voordat de brief de juiste ontvanger heeft bereikt. Wat vind je daarvan?

In het bovenstaande voorbeeld ligt jouw reactie natuurlijk voor de hand; je bent op z’n zachts gezegd niet blij. Helaas komt dit online vaak voor. Wanneer iemand een website bezoekt, communiceert zijn of haar computer met de server van de betreffende website. In theorie is het dan mogelijk dat iemand anders de communicatie afluistert en manipuleert. In dit geval gaat het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” zeker op! Zorg daarom dat jouw website over een SSL certificaat beschikt en voorkom misbruik.

Hoe werkt een SSL certificaat?

Wanneer je een beveiligde website bezoekt, stuurt je computer een verzoek naar de server. De server reageert en stuurt een sleutel waarmee jouw computer bepaalde informatie kan inpakken. Je computer stuurt de informatie dan terug en alleen de sleutel van de server kan de data daarna decoderen. Vanaf dat moment delen uw computer en de server een geheim en kunnen ze een privégesprek gaan voeren.

De voordelen van een SSL certificaat

Je herkent een website met SSL certificaat aan de grossl-fraud2ene balk met de letters HTTPS voor de URL in de browser. Voor de website bezoeker komt dit vertrouwd over. Zo heeft een SSL certificaat niet alleen een onzichtbare functie, maar draagt het ook bij aan een positieve websitebeleving. Een ander voordeel van een SSL certificaat is dat zoekmachines zoals Google steeds meer waarde hechten aan een goede websitebeveiliging waardoor deze een hogere ranking in de zoekresultaten behaalt.

Ook browsers sturen steeds meer op een optimale en veilige internetervaring. Wanneer iemand een website bezoekt die niet over een SSL certificaat beschikt, wordt er een veiligheidswaarschuwing gegeven. In de toekomst gaan browsers deze websites zelfs helemaal blokkeren.

Meer informatie

Meer informatie over een SSL certificaat of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw website? Neem dan contact op met Richard Groen via 023 – 554 67 88 of gebruik het contactformulier.

Geschreven door Lizet Beks