Is mijn data veilig voor de Freedom Act?

06 december (2015)
Update Freedom Act: Recent is er een vernieuwde versie van de Patriot Act in werking getreden, genaamd Freedom Act. Concreet betekend de wijziging naar de Freedom Act een vervanging van enkele artikelen uit de Patriot Act, iets waar de kritische Amerikaanse bevolking al langer om vroeg. De Amerikaanse overheid mag onder de nieuwe wet niet langer bulk telefoon-en internetgegevens verzamelen. De informatie moet in plaats daarvan opgeslagen worden bij de desbetreffende bedrijven. Als de NSA (National Security Agency) gegevens wil hebben, moet hiervoor een verzoek worden ingediend bij de rechter. In het verzoek moet worden omschreven welke specifieke personen, gegevens en welke doelen het onderzoek heeft. De overige informatie uit deze blog is op dit moment dus nog steeds van kracht.

 

Innovatie van cloud diensten

patriot-wet (2)Omdat er steeds betere internetverbindingen beschikbaar zijn voor zowel thuis als mobiel en natuurlijk de mobiele industrie flink innoveert, worden er steeds meer “cloud diensten” ontwikkelt om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken om bij uw bestanden te komen.

Een aantal grote spelers (zoals Google, Microsoft en Apple) bieden u gratis online opslag in de vorm van e-mail, Skydrive of iCloud. U kunt er natuurlijk vanuit gaan dat deze grote spelers hun back-ups goed op orde hebben, maar mocht er echt iets fout gaan, dan kunt u fluiten naar uw bestanden zonder ergens recht op te hebben. Wat veel mensen zich ook niet beseffen is dat deze data, in de meeste gevallen, op locaties in Amerika staan opgeslagen en dat de Amerikaanse Freedom Act hierop van toepassing is.

Toevoeging: Cloudprivacy bij Microsoft toch niet veilig >

Wat is de Freedom Act?

De Freedom Act (Uniting and Strengthening America by Fulfilling Rights and Ending Eavesdropping, Dragnet-collection and Online Monitoring Act), is een Amerikaans wetsvoorstel dat op 26 oktober 2001 door het Amerikaanse congres met een meerderheid is aangenomen. De wet heeft als doel meer mogelijkheden te geven aan de Amerikaanse overheid om informatie te vergaren en op te treden tegen terrorisme. Het is een directe reactie op de aanslagen van 11 september 2001. Op 26 mei 2011, tekende Barack Obama een verlenging voor vier jaar van de drie belangrijkste onderdelen van de oorspronkelijke Patriot Act. Dit betreft het afluisteren van verdachten, onderzoek van zakelijke informatie en surveillance van individuen die verdacht worden van terroristische activiteiten.

Controleer de locatie van uw server

Op grond van de Freedom Act is de keus voor een Amerikaanse Cloud Computing provider voor Europese klanten een risico, aangezien de gegevens en databases van die klanten ook door de Amerikaanse overheid opgevraagd kunnen worden. Dus ook de data van hostingbedrijven die servers in Amerika hebben staan. Er zijn ook Nederlandse hostingbedrijven wiens serverpark in Amerika staat.

Is mijn data ‘veilig’ voor de Amerikanen?

De Freedom Act is complexer dan hierboven wordt gesteld en de meeste providers zullen u doen geloven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de Amerikaanse overheid om toch toegang te krijgen tot uw data. Ze kunnen bijvoorbeeld via een MLAT-verzoek (Mutual Legal Assistance Treaty) toegang vragen tot de bestanden. Heeft uw bedrijf operaties in de VS, dan valt uw bedrijf ook onder de Amerikaanse jurisdictie en worden de mogelijkheden al groter voor de VS om tot een gegrond verzoek te komen.

Cloud diensten Netaffairs – waar staat uw data?

Netaffairs maakt gebruik van datacentra in Haarlem en Amsterdam die ISO27001 gecertificeerd zijn. Dit betekend dat de data goed beveiligd wordt en aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet. Lees meer over ons gecertificeerde datacentrum ›

Geschreven door Lizet Beks