ownCloud 9 Community Edition nu beschikbaar

11 april (2016)

Over enkele weken zal ownCloud 9 Enterprise Edition beschikbaar zijn. Voorafgaand aan de lancering van de nieuwe Enterprise Edition, wordt de Community Edition van nieuwe features voorzien. Vaak is dit een goede indicatie van wat we van de Enterprise Edition kunnen verwachten. De belangrijkste verbeteringen aan ownCloud 9 Community Edition worden in dit blog uitgelicht.

Innovatief samenwerken

Groepen hebben vanaf nu beschikking tot verbeterde samenwerkingsmogelijkheden binnen ownCloud. Er zijn nieuwe features zoals het toevoegen van opmerkingen of tags aan bestanden. Ook zijn de notificaties en het activiteitenoverzicht verbeterd. Zo kun je gemakkelijk al je bestanden organiseren door middel van tags. Tags kunnen worden toegevoegd aan bestanden of mappen. Deze tags zijn zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot de bestanden of mappen. Ook kunnen tags gebruikt worden om bestanden te filteren.
Voegt een gebruiker een opmerking toe aan een van je bestanden? Dan krijg je hier vanzelf een notificatie van. Zo behoud je altijd het overzicht over je bestanden.

Schaalbaarheid

De nieuwste release van ownCloud beschikt over een nieuwe opslag API. Deze API maakt diepere integratie in bestaande systemen mogelijk. Ook de sharing code is van een update voorzien, specifiek voor het delen van bestanden met meerdere gebruikers.
ownCloud is een samenwerking aangegaan met onder andere CERN (Europese Raad voor Kernonderzoek) om de schaalbaarheid van ownCloud te vergroten. Dit is om schaalbaarheid tot meerdere petabytes aan data mogelijk te maken.

Full Federation

Gebruikers kunnen bestanden delen en samenwerken via publieke share links, zelfs als de ontvangende partij niet gebruik maakt van dezelfde ownCloud server. Deze links kunnen worden beschermd door middel van wachtwoordauthenticatie. Als de ontvanger gebruik maakt van een eigen ownCloud server, kunnen de gebruikers hun Federated Cloud ID delen en de ownCloud servers met elkaar verbinden. Door het automatisch aanvullen van gebruikersnamen van gedeelde servers is het delen van bestanden nog gemakkelijker. De admin van een server heeft volledige controle over het toestaan van betrouwbare servers en kan het automatisch aanvullen van gebruikersnamen eventueel uitschakelen. Ook is de definitieve versie van de ownCloud Federation API nu beschikbaar in ownCloud 9.

ownCloud 9 Enterprise Edition

De Enterprise Edition van ownCloud 9 zal binnen enkele weken beschikbaar zijn. Uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte. Voor meer nieuws over ownCloud kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Geschreven door Lizet Beks