Mail ontvangen van NL domein host? Niet openen!

17 maart (2016)

De laatste weken ontvangen we veel nepmails van de afzender ‘contact11@domeinhostnl.com’. De mail 123456bevat een spookfactuur voor een zogenaamd geleverde dienst. Ook onze klanten hebben de mail ontvangen en het advies vanuit Netaffairs is deze niet te openen en direct te verwijderen.

Cybercriminelen proberen steeds vaker via e-mail personen op te lichten. Ze gaan soms erg ver in hun pogingen. De kans is daarom groot dat u in de toekomst vaker met dit soort kwaadaardige mails geconfronteerd wordt. Daarom leggen we in dit blog uit wat nepmails zijn en hoe u ze kunt herkennen.

Waarom is een nepmail gevaarlijk?

Uit onderzoek van de Fraudehelpdesk blijkt dat het afgelopen jaar meer dan 122.000 nepmails zijn verstuurd. Voor een crimineel is dit een lucratieve business. Zij proberen achter uw bankgegevens te komen of om onopgemerkt kwaadaardige software op uw computer te installeren. De gevolgen voor de gedupeerde kunnen erg vervelend zijn: van een computer die niet meer werkt tot het verlies van geld.

Hoe herkent u een nepmail?

Een nepmail neemt verschillende vormen aan en is soms lastig te herkennen. Via onderstaande checklist kunt u zelf het risico zo veel mogelijk beperken.

Stap 1:

Vraagt de afzender u de e-mail naar zoveel mogelijk mensen door te sturen, al dan niet in ruil voor geld of iets anders waardevols?

Ja? Niet doen, dit type nepmail is een hoax. Weggooien dus.
Nee? Ga door naar stap 2.

Stap 2:

Moet u via een link in de e-mail op een website gegevens invullen, zoals rekeningnummers of wachtwoorden? Moet u een openstaande rekening betalen bij een instantie die vertrouwt lijkt, maar waar u geen abonnement heeft?

Ja? Ga hier niet op in en verwijder het de email. Het is een phishing mail.
Nee? Ga door naar stap 3.

Stap 3:

Staat het onderwerp van de e-mail vol met reclame?

Ja? Dit is spam. Open het bericht niet en zorg dat u de spam filter correct afstelt.
Nee? Nee: ga door naar stap 4

Stap 4:

Zit er een bijlage bij de e-mail?

Ja? Pas op! dit kan een virus zijn, scan de e-mail met uw virusscanner.
Nee? Ga door naar stap 5.

Stap 5:

Vraagt de afzender van de mail u snel iets te ondertekenen of akkoord te geven?

Ja? Niet doen! dit is een vorm van acquisitiefraude.
Nee? Ga door naar stap 6.

Stap 6:

Moet u geld overmaken om vervolgens meer geld te kunnen verdienen? Heeft u een prijs gewonnen of krijgt u een erfenis van een oud familielid?

Ja? Niet intrappen. Dit is een vorm van scam.
Nee? Ga door naar stap 7.

Stap 7:

Krijgt u het voorstel om een nieuwe verbeterde virusscanner te downloaden?

Ja? Het is een nep-virusscanner, verwijder de mail.

Meer informatie?

Vertrouwt u het e-mail bericht nog niet na het invullen van de checklist? U kunt altijd contact met ons opnemen om de mail te laten verifiëren. Zo zorgen we ervoor dat u probleemloos gebruikt kunt maken van het internet.

Geschreven door Lizet Beks