Gratis opslag? Bezint eer gij opslaat!

30 november (2015)

Groot nieuws van Google. Althans.. De druk op Dropbox wordt opgevoerd door Google want zij gaan nu 15 GB aan gratis opslagruimte weggeven. Microsoft, Dropbox en Apple gaan dan maar weer hun prijzen verlagen om de concurrentie aan te gaan. Maar.. is dit nou goed voor de zakelijke gebruiker van deze diensten?

Geen controle meer!

Meer en meer werknemers zullen hun zakelijke (vertrouwelijke) gegevens opslaan buiten het zicht van de IT afdeling. Natuurlijk is het interessant dat Google bijna niets meer vraagt voor hun opslag. Zij moeten ergens hun inkomsten vandaan halen of andere maatregelen nemen om dit zo goedkoop neer te zetten.

Dit gebeurt door advertenties, goedkopere hardware in te zetten en geen enkele garantie geven voor de opslag van uw data. U weet niet eens waar de data staat! Zou u dat doen met uw familiefoto’s? Het boek met alle herinneringen bij een vreemde in huis bewaren? Vervolgens leent die uw fotoboek nog een aantal keer uit. Nee, dat doet u niet. Of toch misschien wel?

Freedom Act

Uit onderzoek is gebleken dat 65% van de medewerkers minimaal eens per maand een vertrouwelijk document met kennissen of zakelijke contacten deelt via Dropbox. Dropbox, die gebruik maakt van opslagcapaciteit van Amazon. Ruimte die Amazon over heeft en onder de Amerikaanse Freedom Act valt. Ergens op een server in… dat weten we niet.

Een nachtmerrie voor beheerders

Al deze gratis en goedkope oplossingen lijken natuurlijk interessant, maar zijn een nachtmerrie voor IT beheerders. Privacy gevoelige zakelijke documenten die ergens ter wereld rondzwerven, zonder enig beleid en controle. Vertrouwelijke documenten liggen voor het oprapen en u weet niet eens waar ze liggen.

Een veilige en betrouwbare fileshare en filesync oplossing is helemaal niet ver weg. Netaffairs biedt u ownCloud aan. Dé zakelijke fileshare oplossing die op een server in Nederlandse datacentra draait. Deze server wordt onderhouden en gemanaged door Netaffairs. U en uw medewerkers hebben weer de controle over uw vertrouwelijke bestanden.

Geschreven door Lizet Beks