Een snellere Magento webshop is meer omzet!

19 oktober (2014)

Onderzoek uit het verleden heeft aangetoond dat elke extra 100 milliseconde aan laadtijd, leidt tot 1% minder omzet. Dit is een percentage dat alleen maar stijgt naarmate je site trager wordt. Niet alleen voor webwinkeliers is de laadtijd belangrijk maar ook andere grote online partijen zoals Google bouwen hele policies om het sneller maken van het internet heen.

Dus ja, het antwoord is duidelijk: extra Magento snelheid is business!

Het onlangs gepubliceerde onderzoek Ecommerce Page Speed & Web Performance Spring 2013 wijst uit dat de gemiddelde volledige laadtijd van een homepage voor een first-time bezoeker in 2012 lag op 7,25 seconde. In tegenstelling tot de 5,94 seconde in 2011. Een stijging van 22%.

Maar waar ligt dit aan? Het antwoord is simpel. Het laden van een gemiddelde webpagina bestond in december 2012 uit 79 verzoeken (‘requests’) voor bijvoorbeeld afbeeldingen, html en css/javascript etc. In december 2011 bedroeg dit aantal 73 verzoeken. Een stijging van 8%.

In december 2012 bleek dat de top 1000 webshops gemiddeld 1163KB groot was. In december 2010 was dat 665KB. Een stijging van maar liefst 75%

Is dat van invloed op je potentiële klanten?

Yahoo kwam er in 2008 al achter dat 400 milliseconde extra laadtijd het aantal bezoekers die de pagina verlaat voordat deze volledig geladen met 5% tot 9% laat stijgen. De bezoeker van je shop wijkt snel af naar een andere webshop en de kans dat hij/zij je webshop nog eens zal bezoeken is gering. Een fractie van een seconde aan extra laadtijd kan dus al voldoende zijn om een negatieve gebruikerservaring bij je consument te creëren.

Is Magento zo langzaam?

De snelheid van een Magento webshop wordt enerzijds bepaald door het aantal producten dat erin is opgenomen, het aantal bezoekers, maar ook hoeveel extenties je in gebruik hebt binnen Magento.
Daarnaast is het gekozen hostingplatform van essentieel belang voor een goed presterende shop.

Magento is zeker een zwaar pakket en als je daar geen rekening mee houdt, dan kan Magento wel degelijk traag zijn. Magento zit vol van de e-commerce features. En dat is precies de reden waarom het veel meer vraagt van de hosting omgeving.

Appels en Peren!

Een veel gemaakte fout is dat gebruikers de snelheid van Magento vergelijken met content management systemen die niet eens een paar procent van de features bevatten die Magento wel in zich heeft. Je kiest voor Magento als je een serieuze webshop wilt beginnen die klaar is voor de toekomst.

Daarmee bedoelen we dat je webshop klaar is om grote hoeveelheden bestellingen aan te kunnen. Qua performance, maar ook zeker qua workflow en processen. Je kunt Magento niet vergelijken met een WordPress e-commerce plug-in. En zelfs niet met VirtueMart en Prestashop. Niets ten nadele van die pakketten, maar dat soort pakketten is vooral bedoeld voor webshops die net beginnen en een laagdrempelige start willen maken.

Een webshop met serieuze ambities in de nabije toekomst moet al snel starten met Magento. En dat betekent ook iets meer investeren in techniek, leercurve en hosting.

Speciale Magento hosting

Het is natuurlijk wel een beetje preken voor eigen parochie als je naar de commerciële kant kijkt, maar dat maakt het niet minder waar. Sterker nog, omdat wij als gespecialiseerd hosting bedrijf de noodzaak en het belang van goede performance van Magento hebben gesignaleerd, besloten wij een eigen hostingplatform te bouwen waar Magento goed op zou presteren. Met de juiste hosting is Magento niet traag. Natuurlijk zijn er nog meer factoren die invloed hebben op de snelheid van Magento, maar de hosting is de fundering.

Een platform waarin versnellingstechnieken centraal staan. Denk hierbij aan Memcache, Alternative PHP Cache, ruim voldoende servergeheugen voor Full Page cache toepassingen en een aantal slimme MySQL tweak’s. Of u nou eerst op het gedeelde platform, het cloud platform of direct Dedicated wilt gaan werken, alle optimalisaties zijn direct voor je beschikbaar.

Waarom Netaffairs?

Je zult zien dat veel hosting aanbieders ook Magento hosting aanbieden voor een paar euro per maand. En als je de technische specificaties bekijkt die Magento minimaal nodig heeft, dan kun je niet anders concluderen dan dat zo’n pakket aan de eisen voldoet.

Er zit echter nog een addertje onder het gras. Dit type hostingpartij propt de server helemaal vol met webshops, waardoor de server traag wordt en uiteindelijk ook je webshop. Zeker tijdens de piekuren zullen dergelijke servers traag worden. Daarnaast zullen speciale caching mogelijkheden niet worden aangeboden. Dit is niet perse fout. Het is gewoon een keuze. Of je wilt performance en kennis of je wilt goedkope hosting en geen professionele ondersteuning. Beide is onmogelijk.

Naast het geoptimaliseerde Magento hostingplatform kan Netaffairs je ook nog eens inhoudelijk adviseren. Wij hebben tientallen (grote) internationaal opererende Magento webshops gerealiseerd. Het is altijd fijn om ook hierin advies te kunnen vragen en te weten dat je hostingpartner ook inhoudelijke kennis heeft.

Gratis uitproberen?

Wij willen je graag overtuigen van ons platform en bieden daarom 30 dagen gratis Magento hosting. Probeer het 30 dagen gratis zonder verplichting. Niet tevreden? Dan zit je nergens aan vast. Het aanvragen van een testomgeving is in 30 seconden gedaan!

Geschreven door Lizet Beks