Domeinnaam.nl of .com?

27 oktober (2020)

Voor je website of webshop heb je een domeinnaam nodig om online aanwezig te kunnen zijn. Jouw domeinnaam (url) is het adres van het internet. Door je domeinnaam (url) in te typen in je browser kom je op jouw website terecht. Een domeinnaam heeft een extensie, bijvoorbeeld .nl of .com. Er is keuze uit veel verschillende extensies zoals naast .nl en .com de veel gebruikte: .info, .org, .eu, .nu, .net, maar daarnaast nog veel meer en ook exotische extensies. Welke extensie kies jij voor jouw domeinnaam?

Doelen van een domeinnaam

Uit marktonderzoek van het SIDN en Gfk komt naar voren dat er een verschil zit in de doelen die domeinhouders hebben voor hun domeinnaam. De één vindt dat zijn domeinnaam vertrouwen moet uitstralen en de ander vindt het juist waardevoller als de domeinnaam gekoppeld is aan een specifiek land. Goede vindbaarheid en een makkelijk te onthouden domeinnaam blijken minder belangrijk, maar worden nog wel meegenomen in de keuze.

Tabel 1 | SIDN: Wat zoekt een houder in een domeinnaam?

Goede vindbaarheid 11%
Makkelijk te onthouden 13%
Uitstraling van mijn website naar mogelijke klanten 15%
Wekt vertrouwen/betrouwbaarheid 19%
Gekoppeld aan een specifiek land 20%

Landspecifieke extensies

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om een landspecifieke extensie te gebruiken voor hun domeinnaam als ze de grens over gaan. Dit komt door een verschuiving van vertrouwen bij consumenten in domeinextensies.

Waar een domein met een .com extensie eerder het vaakst de voorkeur had om buitenlandse aankopen op te doen, blijkt nu uit het onderzoek van SIDN dat landspecifieke extensies steeds vaker de voorkeur krijgen van consumenten. Deze extensies zijn dus vertrouwen aan het winnen en daardoor interessant om te registreren als je in het buitenland bezig bent met je onderneming.

.nl en .com in de markt

SIDN heeft onderzocht hoe de .nl en .com extensie in de markt staan. Een startende ondernemer die lokaal/regionaal werkt, geeft de voorkeur aan .nl in 92% van de gevallen. Ondernemers met internationale plannen geven de voorkeur aan .com, maar 72% daarvan zou overwegen de .nl erbij te nemen. Een combinatie van beiden is dus een vaak gebruikte en sterke propositie. Ook hebben ze gekeken waar het keuzeverschil in zit. Waarbij men .nl ziet als betrouwbaar en veilig, staat .com voor bereik en status.

We adviseren je graag

Bij de registratie van je domeinnaam, is het verstandig om de extensie te kiezen die het beste bij de situatie past. Heb je al een keuze gemaakt, registreer je domeinnaam dan direct hier! Ben je op zoek naar advies over de best passende domeinnaam voor jou: neem dan vrijblijvend contact met ons op. We adviseren en helpen je hier graag bij.

Geschreven door Lizet Beks