De opkomst van Flat File CMS

20 november (2017)

WordPress is op dit moment zonder twijfel het meest populaire CMS. Je kunt met WordPress uitstekende sites maken, maar helaas wordt WordPress steeds groter en complexer. Door het gebruik en de beschikbaarheid van de vele modules is het soms een heel karwei om WordPress snel en up-to-date te houden. WordPress maakt gebruik van databases en om WordPress sneller te maken zijn er oplossingen als Redis en Varnish, waarmee de webserver minder belast wordt. Maar er is een nieuw type Content Management Systeem (CMS) wat een einde maakt aan langzame websites en allerlei hulpmiddelen: Flat File CMS.

Flat File Content Management Systemen (Flat File CMS) zijn langzaam in opkomst. De bekendste zijn op dit moment Grav, Kirby en Pico. Flat File CMS werkt niet met databases, maar maakt alleen gebruik van losse bestanden. Hierdoor ontbreekt een belangrijke schakel die voor vertraging kan zorgen; de database. Een ander groot voordeel is dat je site uit alleen maar bestanden bestaat, waardoor het ontwikkelen van de site dus heel eenvoudig lokaal op het werkstation kan plaatsvinden en daarna met een simpele FTP-upload live gezet kan worden. Even snel een back-up maken of de website aanpassen is ook een fluitje van een cent met Flat File CMS.

Welk CMS past bij mij?

Met Grav kun je de website met een admin-module configureren of rechtstreeks bestanden aanpassen met de Markdown syntax. Grav is gratis, flexibel en vol met handige features. Er staat veel goede documentatie online over Grav, wat voor veel gebruikers een extra reden is om voor Grav te kiezen. WordPress-gebruikers zullen zich meer thuisvoelen bij Kirby. Deze tool kost eenmalig $20, maar dan heb je de voordelen van een Flat File CMS met een backend dat op het backend van WordPress lijkt. Pico is gratis en zoals ze zelf zeggen: stupidly simple and blazing fast. Hou je niet van verplicht leesvoer en handmatige configuraties dan is Pico misschien niet de beste optie, maar er is veel mogelijk met Pico en nagenoeg alles is aan te passen naar je eigen wensen.

Meer informatie over Flat File CMS?

Ben je toe aan een minder complex CMS? Flat File CMS is zeker een aanrader. Check de eerder genoemde mogelijkheden, of neem contact met ons op voor advies.

Geschreven door Lizet Beks