De extensie revolutie (gTLD)

06 november (2013)

Er komen veel meer gTLD extensies de komende tijd beschikbaar voor registratie. Een ware revolutie in extensies en een super mogelijkheid om prachtige namen te registreren. Inmiddels zijn er meer dan 700! nieuwe extensies aangekondigd.

Er komen miljoenen nieuwe opties voor pakkende domeinnamen voor opkomende ondernemers en online innovatie in categorieën zoals doelgroepen, steden, culturen, religies, gezondheid, niches en meer. Aanhangers verkondigen met de komst van de nieuwe gTLD’s meer keuze, meer concurrentie, meer innovatie en meer kansen voor websitenamen.

Er zullen extensies komen van bijvoorbeeld .web .google of steden zoals .amsterdam en ook meer richting het internet zoals .hosting .shop .website.

Bij Netaffairs kun je nu gratis en vrijblijvend meer dan 700 nieuwe generieke top level domeinnamen (nieuwe gTLD’s) pre-registreren. Je zit nergens aan vast: met een pre-registratie geef je alleen jouw interesse in de domeinnaam aan.

Zodra alle informatie over een extensie beschikbaar komt, zoals prijzen, regels en data, zullen wij je informeren. Je kunt dan besluiten of je verder wilt gaan met de registratie of er toch vanaf wilt zien. Mocht je verder willen, dan zal Netaffairs jou volledig ondersteunen om de domeinnaam ook daadwerkelijk op jouw naam te krijgen.

Hoe pre-registreer ik mijn gTLD?

U kunt uw gTLD pre-registreren door contact op te nemen met de support afdeling. Uw registratie is gratis en zonder afname verplichting! Er is geen internationale controle wizard of een domeinnaam al reeds is aangevraagd door iemand anders. Dat komt in de loop van de tijd pas beschikbaar.

Enkele van de meest poplaire gTLD’s zijn: .amsterdam .app .auto .shop .blog .web .site .email .sex .games .food .sport.

Wat is een gTLD

gTLD staat voor generic Top Level Domain. Bekende voorbeelden van gTLD’s zijn .com, .net en .org. Voorheen was het alleen mogelijk om een domeinnaam op het tweede niveau te registreren, zoals uwnaam.com. Nu kan dat ook op het eerste niveau, zoals .uwnaam. Een alternatief voor de .com, .net en .org.

Ondanks de hoge trajectkosten van minimaal $180.000 heeft ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen, bijna 2000 aanvragen gehad voor nieuwe gTLD’s. Dit zijn aanvragen van organisaties die graag hun eigen gTLD willen beheren. Sommige organisaties willen deze voor interne doeleinden gebruiken, maar anderen willen ze ter registratie aanbieden.

Welke domeinnaam krijg ik toegewezen of kan ik registreren?

Welke domeinnamen exact door het publiek kunnen worden geregistreerd, en tegen welke voorwaarden, is nog niet bekend. In veel gevallen wordt waarschijnlijk de gebruikelijke sunrise periode toegepast. In een dergelijke periode krijgen organisaties, die hun merk hebben beschermd, voorrang. Goed initiatief van ICANN is dat ze de controle op merkenrecht centraal beheren. Een organisatie hoeft deze claim dus niet voor elke gTLD apart te organiseren. Dat kan eenmalig voor alle merken via het zogenaamde Trademark Clearinghouse.

Geschreven door Lizet Beks