Database down, website down?

03 september (2014)

De database omgeving van een website of webshop wordt meestal vergeten maar is toch 1 van de belangrijkste onderdelen. Als de database omgeving niet goed geconfigureerd is, dan is je website langzaam of gewoon niet bereikbaar. Wij maken gebruik van MySQL vanwege de goede performance, documentatie en ondersteuning.

Configuratie optimalisatie

De eerste stap is het optimaliseren van de configuratie. Er kan heel veel geoptimaliseerd worden binnen MySQL, maar hier twee voorbeelden:

  • Query_cache_size: hierin  worden de queries die gedaan worden op de database en de uitkomst van de queries opgeslagen. Op het moment dat de query weer wordt gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van de “snelle” cache (geheugen) in plaats van de “langzame” schijf.
  • Thread_cache_size: standaard staat deze waarde op 0. Op het moment dat er verbinding wordt gemaakt met de database wordt er een “thread” gestart. Als je een website hebt die vele connecties maakt met de database in een korte periode kan het zijn dat dit voor overlast zorgt. Door de thread_cache_size aan te passen bepaal je hoeveel “threads” er alvast open staan voor nieuwe verbindingen.

Naast de MySQL optimalisatie is het van groot belang dat de applicatie die gebruik maakt van de database is geoptimaliseerd.

Redundantie

Standaard is een MySQL omgeving niet redundant uitgevoerd. Hiervoor moeten aanpassingen in de configuratie worden gedaan en er moet een extra server worden ingericht. Wij raden altijd aan om een redundante MySQL omgeving te gebruiken. In het geval van het wegvallen van de masterdatabaseserver, wordt er een omschakeling gemaakt naar de slave databaseserver. Helaas wordt hier wegens kostenbesparing soms niet voor gekozen. In dit geval is het wel goed om te weten dat je website niet meer goed functioneert, als de database server niet meer bereikbaar is.

Meer weten?

Wil je meer weten over MySQL optimalisatie en redundantie? Neem dan contact met ons op of bel 023 – 554 67 88.

Geschreven door Lizet Beks