Case: hoe Deutsche Bahn ownCloud gebruikt

29 augustus (2016)

deutsche-bahn-logoOpdrachtgever: Deutsche Bahn

Probleemstelling: Een alternatief voor Dropbox en OneDrive, met als belangrijkste randvoorwaarden de veiligheid van de data en bestanden, integratie mogelijkheden in de bestaande IT-infrastructuur van Deutsche Bahn en een optimale gebruikerservaring.

Oplossing: ownCloud Enterprise edition

Deutsche Bahn is wereldleider op het gebied van persoons- en goederenvervoer en actief in meer dan 130 landen. In de zoektocht naar een nieuwe cloud oplossing heeft Deutsche Bahn gekozen voor ownCloud. Naast ownCloud werden ook Dropbox en OneDrive vergeleken in een kosten-batenanalyse. De belangrijkste randvoorwaarden voor DB waren de mate van beveiliging, gebruiksgemak en de integratie met de bestaande IT-infrastructuur van de organisatie.

1. Beveiligingsbeleid

De veiligheid en integriteit van de data was een belangrijke voorwaarde voor Deutsche Bahn. Net als in Nederland, is in Duitsland veel aandacht voor dit onderwerp. Dat wordt met name aangejaagd door Europese wet- en regelgeving. Alle corporate compliance richtlijnen van Deutsche Bahn moesten daarom worden nageleefd. ownCloud voldeed aan deze eisen: “Ons beveiligingsbeleid wordt steeds strenger terwijl het werken in de cloud steeds relevanter wordt”, alsdus Bobby Eichholz, Product Manager Infrastructure & Workplace bij DB Systel. “De cloud is nu eenmaal schaalbaar en bereikbaar vanaf ieder device waardoor er zeker kansen liggen. Met ownCloud konden wij een optimale veiligheid garanderen en toch profiteren van de voordelen van de cloud”.

“Met ownCloud konden wij een optimale veiligheid garanderen en toch profiteren van de voordelen van de cloud”. – Bobby Eichholz, Product Manager Infrastructure & Workplace bij DB Systel

2. Integratie met de bestaande IT-infrastructuur

Naast het veiligheidsaspect was ook de integratie van ownCloud met de bestaande IT-infrastructuur van Deutsche Bahn van belang. Servers en persoonlijke schijven van medewerkers moesten volledig geïntegreerd worden. Hiervoor heeft ownCloud niet alleen een on-premise cloud storage uitgerold, maar fungeert het ook als centrale gateway voor alle data en bestanden binnen de organistatie. Zo kunnen gebruikers vanaf ieder device en iedere locatie data en bestanden veilig verwerken.

3. Behouden van bestaande workflows

Een andere uitdaging was het behouden van de gebruikelijke workflow voor alle gebruikers binnen Deutche Bahn. “ownCloud werkt qua gebruikservaring op dezelfde wijze als Dropbox, Microsoft One Drive en Google Drive. Daarmee is de drempel tot overstappen minder hoog”, zo zegt Eichholz. “Daarnaast verzorgde ownCloud goede gebruikerstrainingen”.

Het implementatieproces

ownCloud werkte voor de implementatie nauw samen met DB Sytel, de interne ICT-partner van Deutsche Bahn. Dit heeft als voordeel dat in tegenstelling tot publieke cloud oplossingen, ownCloud volledig naar de wensen en behoeften van DB Systel kon worden ingericht.

Voor de implementatie is ownCloud via de ownCloud Enterprise ownBrander omgedoopt tot DBBox. DBBbox gebruikt dezelfde huisstijl als Deutsche Bahn waardoor het adoptieproces snel verliep. DBbox wordt nu door ongeveer 96.000 gebruikers binnen Deutsche Bahn gebruikt. Zij hebben toegang tot DBbox via de web-interface, de desktopapplicatie en apps voor IOS en Android.

DBbox wordt gehost in het datacentrum van DB Sytel. Hiervoor zijn vijf servers, waarvan elke server 100 terabyte aan opslagruimte beschikbaar heeft. “Deze oplossing faciliteert ons iedere dag in de samenwerking en uitwisseling van documenten en bedrijf kritische data. ownCloud is hierin een betrouwbare partner gebleken”, aldus Josef Stoll, Chief Technology Officer van de Deutche Bahn.

De toekomst

Na een succesvolle start van het project wordt DBbox in de hele Europese tak van DB Group geïmplementeerd. Hiervoor wordt onderzocht of door middel van ownCloud’s Federated Cloud, de koppeling kan worden gelegd met andere cloud oplossingen. Deze zouden dan centraal in ownCloud beheerd worden.

Meer informatie

Heeft u een vraag over de case of bent u benieuwd wat ownCloud kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op of vraag een demo aan.

Geschreven door Lizet Beks