Hoe installeer ik Joomla

Joomla is een gratis verkrijgbaar content management systeem (CMS) die onder de General Public Licence (GNU) vrijgegeven wordt. Joomla onderscheidt zich door de eenvoudige bedieningswijze en de flexibiliteit die geboden wordt. In dit artikel wordt de handmatige installatie van Joomla beschreven.

Joomla vereist PHP en een MySQL databank. Installatie is bij Netaffairs is mogelijk vanaf het website hosting start pakket, en uiteraard ook op eigen (virtuele) servers.

Om Joomla te installeren is het noodzakelijk dat u de installatiebestanden op uw webruimte plaatst. Wij adviseren altijd de laatste bestanden te downloaden van Joomla.org.

Voordat u met de feitelijke installatie begint raden we aan de volgende zaken te controleren:

– U kunt een FTP-verbinding met uw webruimte maken.
– U heeft minstens een MySQL database aangelegd (via onze servicedesk) en u bent op de hoogte van de login gegevens.
– U heeft minstens 15 MB vrije opslagruimte op uw webruimte

Omdat het installatiepakket in de meeste gevallen een .zip bestand is, pakt u deze op uw lokale computer uit. De uitgepakte data uploadt u vervolgens met een FTP-programma naar uw webruimte. Het uploadproces zal afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding enkele minuten in beslag nemen.

Na het succesvol uploaden van de installatiebestanden roept u het volgende adres op:

http://www.domeinnaam.nl/ (in de plaats van domeinnaam.nl geeft u uw eigen domeinnaam op)

Wanneer u de bestanden in een aparte map heeft geplaatst op uw webruimte, pas dan het adres aan. Bijvoorbeeld: u heeft de bestanden geupload in een map genaamd /joomla, dan luidt het juiste adres http://www.uwdomeinnaam.nl/joomla.

Bij ingave van het juiste adres wordt automatisch de installatie assistent gestart:

Kies de gewenste taal en klik op de “next” knop.

Tijdens de volgende stap wordt de installatiecontrole gedaan.

Wanneer alle punten met “yes” gemarkeerd zijn, klik dan op “next

Opmerking:
 de punten voor de aanbevolen instellingen in het onderste gedeelte moeten niet verplicht overeenkomen. hier is een latere aanpassing nog mogelijk.

Bij stap 3 van de installatieprocedure worden nogmaals de licentieovereenkomsten van de GNU General Public Licence getoond, met de “next” knop kan naar de volgende installatiestap verder gegaan worden. Neem voor dit punt de gegevens van de MySQL database die u heeft aangelegd bij de hand.

Voor hostingklanten

 

Naam host:  zie uw servicedesk bijv. mysql.netaffairs.nl
Gebruikersnaam: uw database gebruikersnaam
Wachtwoord: uw ingevoerde wachtwoord bij de database
Databasenaam: uw aangemaakte databasenaam

Na het ingeven van de gegevens kunt u op “next” klikken.

Bij een foutieve invoer van de gegevens zal er een foutmelding getoond worden: Unable to connect to the database: Could not connect to MySQL. Dit wil zeggen dat er geen verbinding gemaakt kon worden met de database. Controleer of de toegangsgegevens voor de database correct zijn ingevoerd (deze gegevens vind u terug in de online servicedesk van Netaffairs).

In de volgende stap van de installatie kan FTP-geconfigureerd worden. Deze FTP-laag biedt een alternatieve methode voor de upload van modules/componenten.

Hostingklanten hebben de mogelijkheid om nieuwe modules en plugins direct via hun reguliere FTP-toegang ook Joomla te installeren. Kies voor de optie “no” en ga door.

Geef de noodzakelijk data op in de opgegeven velden. Let op een juiste schrijfwijze van uw mailadres en noteer uw administrator-wachtwoord.

Nieuwe gebruikers van Joomla raden we aan de voorbeeldgegevens te installeren, deze maken het makkelijker te eerste stappen in Joomla te ondernemen. In de volgende stap wordt de installatie van Joomla afgerond. Het is noodzakelijk dat u middels uw FTP-toegang de map /installation van uw webruimte verwijderd. Pas nadat deze map verwijderd is kan het administratiepaneel opgeroepen worden.

Nadat de map /installatie verwijderd is kunt u het punt ADMIN kiezen en inloggen met de gebruikersnaam “admin” en het in stap 6 opgegeven wachtwoord.

De installatie van Joomla is hiermee afgesloten. U kunt nu beginnen in het administratiepaneel Joomla naar wens en behoefte aan te passen.

U kunt het adminstratiepaneel altijd bereiken onder het volgende adres:

http://www.uwdomeinnaam.nl/administrator/

Let erop dat wij geen verdere ondersteuning kunnen bieden op het gebruik van Joomla. Het gaat hier om software die niet door Netaffairs is ontwikkeld. Voor verdere vragen over de configuratie van Joomla adviseren wij te zoeken op de officiele site van Joomla, www.joomla.org. Hier vindt u meer info over plugins, modules en wetenswaardigenden over het thema Joomla.