Filezilla FTP – het gebruik en bestanden plaatsen

FileZilla is een zogeheten FTP programma, een File Transfer Program, een stukje gratis software waarmee je bestanden over kunt zetten. Je moet zelf je pagina’s bouwen met HTML code en ze dan uploaden naar de server van Netaffairs.

FileZilla Downloaden

Als je voor het eerst op de site van FileZilla komt (http://filezilla-project.org/), dan krijg je twee grote knoppen te zien.

FileZilla Client Download

Kies daarbij voor Download FileZilla Client dat is alles wat je nodig hebt om bestanden over te zetten naar een website map. De Server software is vooral bedoeld voor diegenen die zelf een FTP server op willen zetten, dat is voor het bouwen van je eigen website NIET nodig!.

FileZilla Verbindingen Opzetten

Nadat je FileZilla hebt geinstalleerd is het tijd om de verbinding met je eigen domein te maken. Start FileZilla en kies het eerste menu File -> Site Manager…

FileZilla Site Manager

Je krijgt dan onderstaand scherm te zien (zonder de mappen :-)), kies daar voor New Site. FileZilla Sitemanager Nieuw

Geef dan de naam van je domein in en ga dan naar het scherm rechts en vul daar de volgende velden in met de gegevens die je van ons hebt gekregen. Host: jouw ftp server naam, meestal ftp.jouwdomein.nl (vervang jouwdomein.nl door je eigen domein naam) Kies vervolgens bij Logon Type voor Normal (via het selectie pijltje), daarmee krijg je de mogelijk de volgende twee velden in te vullen.

User: Vul hier de FTP gebruikersnaam in die je gekregen hebt.

Password: het FTP wachtwoord invullen dat hoort bij het hiervoor ingevulde gebruikersnaam.

ftp instellingen filezilla nieuw

Alles ingevuld, dan op de knop Connect klikken. Nadat de verbindimg gemaakt is krijg je een scherm te zien dat lijkt op onderstaand scherm.

FileZilla Overzicht Scherm

Klik om het overzichts scherm te vergroten

Het scherm is opgebouwd uit 6 delen:

  1. Het commando scherm, hier verschijnen de programma meldingen over wat gedaan is, let hierop als er iets mis gaat.
  2. Mappen overzicht van je eigen lokale computer
  3. Mappen overzicht van de webruimte die je hebt op de server van je provider
  4. Bestanden overzicht van de map op je eigen lokale computer
  5. Bestanden overzicht van de map op de webruimte op de server
  6. Overzichtscherm wat er gebeurt met de bestanden die overgezet worden van je pc naar je webruimte en vice versa

De meesten zaken hierboven spreken voor zich. Om nu bestanden te uploaden of te downloaden kies je eerst voor de map op je PC (3) waar de bestanden staan die je wilt uploaden en de map waar ze naar toe moeten op de server (4). Kies nu het bestand of de map die je wilt uploaden, klik dan op je rechter muisknop en kies uit dat menu voor Upload

Bestanden Uploaden

Wil je bestanden downloaden dan kies je voor de andere kant van het scherm, selecteer wat je wilt downloaden en kies voor Download

Bestanden Downloaden

Bestands en Mappen rechten instellen met FileZilla

Je zult op veel forums en helpdesk sites met FAQ zien dat je bepaalde mappen of bestands rechten moet instellen. Normaal zullen mappen de rechten 755 hebben en bestanden 644, maar hoe stel je dat in en hoe kun je dat controleren? Klik daarvoor op het bestand of de map die je wilt wijzigen of controleren en klik dan met je rechter muisknop zoals hierboven maar kies dan voor File permissions… Let op: Dit geldt alleen voor het rechter scherm (4) de webruimte op de server. Hieronder de rechten controleren of instellen voor mappen, voor instellen van rechten vul je bij het Numeric value veld 755 in.

 

Mappen rechten instellen

Hieronder de rechten controleren of instellen voor bestanden, voor instellen van rechten vul je bij het Numeric value veld 644 in.

 

Bestands rechten Instellen

Verborgen bestanden tonen met FileZilla

Soms moet je het bestand .htaccess bewerken, maar dat bestand kun je standaard niet zien… Het .htaccess bestand is namelijk een heel speciaal bestand dat normaal verborgen is voor een FTP client, dus ook voor FileZilla. Je kunt dat echter wel zichtbaar maken met een simpele instelling via menu keuze Server-> Force showing hidden files.

Verborgen bestanden tonen met FileZilla Met

Bovenstaande instructies zou het mogelijk moeten zijn om met FileZilla bijna alles te doen dat je zou willen doen via FTP.

Bron: http://www.websitebeginnersgids.nl/